5 zdravstvenih koristi oreščkov

  1. Uživanje oreščkov ščiti srce

Uživanje oreščkov ščiti srce in srčno-žilni sistem. Uživanje oreščkov je bilo povezano s približno 30 odstotkov manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja (Aune 2016). Oreščki vsebujejo nenasičene maščobe, rastlinske beljakovine, arginin, antioksidante, polifenole in vlaknine, ki dobro delujejo proti dejavnikom tveganja za srčne bolezni. Uživanje oreščkov prav tako znižuje skupni holesterol, LDL holesterol in trigliceride ter izboljša razmerje med skupnim holesterolom in HDL holesterolom.

  1. Oreščki rahlo pomagajo pri vzdrževanju telesne teže

Oreščki vsebujejo veliko maščob in kalorij, vendar v nasprotju s splošnim prepričanjem ne povzročajo povečanja telesne mase, temveč je bilo ugotovljeno, da ima uživanje oreščkov obraten učinek na povečanje telesne mase in tveganje za debelost (Eslami 2019). Odstotek telesne maščobe se lahko zmanjša, zlasti če jemo oreščke namesto manj zdrave hrane (Guarneiri 2020). Oreščki povzročajo občutek sitosti in zadržujejo lakoto; poleg tega je bilo opaženo, da se dejansko absorbira 5-30 odstotkov manj kalorij, ki jih vsebujejo (Gebauer 2016Baer 2018). 

  1. Uživanje oreščkov zmanjša tveganje za sladkorno bolezen

Uživanje oreščkov je bilo v populacijskih raziskavah povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 (Aune 2016). V kontrolirani študiji PREDIMED je bilo ugotovljeno, da je bilo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 52 odstotkov manjše pri tistih, ki so pojedli 30 gramov oreščkov na dan kot del sredozemske prehrane v primerjavi s tistimi, ki so se držali kontrolne diete (Salas-Salvadó 2011). Uživanje oreščkov je priporočljivo tudi za diabetike, saj uživanje oreščkov izboljša uravnavanje ravni krvnega sladkorja in lahko zmanjša potrebo po zdravilih za zniževanje krvnega sladkorja.

  1. Uživanje oreščkov ohranja kognitivne funkcije

Med štiriletno študijo je bilo ugotovljeno, da so tisti v skupini, ki je sledila sredozemski prehrani z vključitvijo oreščkov, boljši pri testih spomina (Valls-Pedret 2015). V neki drugi kitajski raziskavi so opazili, da so imeli tisti, ki so pojedli vsaj 10 gramov oreščkov na dan, 40 odstotkov manjše tveganje za slabo kognitivno raven (Li 2019). Najboljši oreščki za spomin so najverjetneje orehi.

  1. Uživanje oreščkov preprečuje degenerativne bolezni živčnega sistema

Glede na kohortno študijo in metaanalizo je uživanje oreščkov močno povezano z manjšim tveganjem umiranja zaradi nevrodegenerativnih bolezni (van den Brandt 2015). Zaščitni učinek je mogoče razložiti z “dobrimi” nenasičenimi maščobami in antioksidanti, ki jih vsebujejo oreščki, pa tudi z oreščki, ki pozitivno vplivajo na mikrobiom črevesja. Poleg tega slednji pozitivno vplivajo na možgane.