10 zdravih živil

  1. Borovnice

Študije so pokazale, da imajo borovnice antikancerogene in protivnetne učinke ter dobro vplivajo na možgane in spomin. Uživanje borovnic je povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen, koristne pa so tudi za zdravje srca (Norberto 2013).

  1. Granatno jabolko

Granatno jabolko je še posebej zdravo za krvne žile. Študije so pokazale, da redno uživanje soka granatnega jabolka znižuje sistolični krvni tlak. Poleg tega pa zmanjšuje debelino karotidne arterije (Aviram 2004). Poleg tega je granatno jabolko koristno za prostato.

  1. Jabolko

Uživanje jabolk je bilo povezano z manjšim tveganjem za možgansko kap, bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2 ter celo nižjo splošno umrljivost (Gayer 2019). Zlasti jabolčna lupina vsebuje flavonoide, ki v telesu delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo vnetja. Da bi zmanjšali ostanke pesticidov, je potrebno kupiti ekološka jabolka. 

  1. Ohrovt

Ohrovt je eno najbolj hranilnih živil. Vsebuje na primer dobro količino vitamina K1 in luteina. Prednost ohrovta v primerjavi s špinačo je, da vsebuje le malo oksalne kisline. Zaradi poškodb pridelka zaradi škodljivcev se pri njegovem kmetovanju pogosto uporabljajo pesticidi. Da bi se temu izognili, je potrebno kupiti ekološki ohrovt.

  1. Ekstra deviško oljčno olje

Rezultati raziskav močno podpirajo uporabo oljčnega olja kot primarnega jedilnega olja. Ugotovljeno je bilo, da oljčno olje znižuje smrtnost zaradi različnih vzrokov, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja, srčno-žilni vzroki, možganske kapi in raka (Schwingshackl 2014Psaltopoulou 2011). Prednost je treba dati predvsem ekstra deviškemu oljčnemu olju (Guasch-Ferré 2014).

  1. Orehi

Orehi so zelo primerni za dopolnitev uporabe ekstra deviškega oljčnega olja, saj vsebujejo veliko več nenasičene maščobne kisline, katere je v oljčnem olju malo. Orehi vsebujejo tako omega-6 maščobno kislino, linolno kislino kot omega-3 maščobno kislino alfa-linolensko kislino. Redno uživanje oreščkov je bilo povezano z manjšim tveganjem za koronarno arterijsko bolezen in nižjo splošno umrljivostjo (Luo 2014).

  1. Nesladkani jogurt

Glede na metaanalizo osmih prejšnjih študij je uživanje vsaj 200 gramov jogurta na dan povezano z 12-odstotnim zmanjšanjem splošne umrljivosti (Gao 2020). Najbolj zdrava možnost med njimi je nesladkan jogurt.

  1. Brokoli

Brokoli vsebuje dobro količino vitamina C, vitamina K1 in kalcija. Je zelenjava iz križnic, za katero je bilo ugotovljeno, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Nekatere antikancerogene lastnosti je mogoče razložiti z izocianati, prisotnimi v brokoliju, ki ob žvečenju tvorijo sulforafan, ki preprečuje raka. Ugotovljeno je bilo, da zlasti uživanje brokolija preprečuje raka na mehurju (Abbaoui 2018).

  1. Česen

Redno uživanje česna znižuje krvni tlak in visok holesterol. Poleg tega ima stimulativni učinek na imunski sistem (Ried 2016). Prednosti česna je predvsem vsebnost alicina. Nastane, ko strt ali drobno sesekljan česen pustimo na zraku 5–10 minut. Če je tako pripravljen, česen zdrži tudi kratko kuhanje, ne da bi se alicin uničil.

  1. Temna čokolada

Uživanje čokolade je bilo v populacijskih študijah povezano z nižjo umrljivostjo zaradi bolezni srca in ožilja. Prednost čokolade je dejstvo, da vsebuje veliko količino flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti in ščitijo krvne žile. Najbolj zdrava med njimi je temna čokolada. Temna čokolada naj vsebuje po možnosti vsaj 72 odstotkov kakava. Temne čokolade z manjšo količino kakava običajno vsebujejo preveč sladkorja.