Vitamin D3, 50 µg

Rahlo pomanjkanje vitamina D3 je v Evropi vse pogostejše.

Rahlo pomanjkanje vitamina D3 je v Evropi vse pogostejše. V koži lahko med sončno svetlobo (UVB žarki) proizvedemo vitamin D. V črevesju lahko absorbiramo tudi vitamin D iz živil, ki vsebujejo vitamin D, ali iz dopolnil.

Priporočljivo je, da si izmerimo koncentracijo vitamina D3 v krvi, izmerjeno kot količino 25-OH vitamin D v serumu (kalcidiol). Če so te vrednosti pod 50 nmol/l, je to opredeljeno kot pomanjkanje vitamina D3. Želeno referenčno območje je med 75 in 150 nmol/l.

Naše kapsule z vitaminom D3 vsebujejo 50 mikrogramov vitamina D3 na kapsulo. Priporočljivo je, da vrednosti vitamina D3 v krvi ostanejo v omenjenem referenčnem razmerju.

Vitamin D3 ima večjo biološko aktivnost

Vitamin D obstaja v več različnih vrstah. Najbolj znani sta ergokalciferol (vitamin D2) in holekalciferol (vitamin D3). V preteklosti so mislili, da imata obe vrsti enak biološki učinek. Toda nedavne raziskave kažejo, da ima vitamin D3 večjo biološko aktivnost.

Pri ljudeh se najpogosteje pojavlja holekalciferol, saj nastane v koži zaradi izpostavljenosti soncu in ga najdemo tudi v morskih sadežih (npr. mastnih ribah in olju iz jeter polenovke).

Vitamin D uravnava absorpcijo kalcija

Vitamin D je pomemben za presnovo kalcija v telesu. Uravnava vnos kalcija in fosforja iz črevesja, reabsorpcijo v ledvicah in shranjevanje teh mineralov v kosteh. Zato je pomemben za vzdrževanje stabilne vsebnosti kalcija v krvi.

Pomanjkanje vitamina D lahko prispeva k izgubi skeletne mase, kar lahko privede do osteoporoze in nevarnosti zlomov kosti. Nedavne študije so tudi pokazale, da lahko pomanjkanje pri mladostnikih poveča proces shranjevanja maščob in razgradnje mišic. Zato je pomembno, da pozimi dodajamo vitamin D3, saj je sonca precej manj in zato tudi nastaja manj vitamina D v koži.

Če jeste premalo mastnih rib in ne uživate olja iz jeter polenovke, potem je morda dobra ideja uživanje prehranskega dopolnila z vitaminom D. To še posebej velja za otroke in mladostnike ter starejše.

Dobri viri vitamina D:

Vitamin D3 (holekalciferol) najdemo v nekaterih živalskih živilih. Vitamin D2 (ergokalciferol) pa najdemo v glivah. Poleg sončne svetlobe so neposredno pomembni viri vitamina D še naslednji:

  • mastne ribe (skuša, postrv, losos, sled), ribja ikra in ribja jetra.
  • maslo in vrste mleka z dodatkom vitamina D.
  • vsa olja iz jeter polenovke in ribja olja so obogatena z vitaminom D in so skupaj s prehranskimi dopolnili najpomembnejši vir vitamina D.

Vsebina priporočenega dnevnega odmerka - 1 kapsula:

Vitamin D350 µg(*1000%)

*% PDV (priporočen dnevni vnos)

Dejstva o vitaminu D:

  • prispeva k normalnemu vnosu in uporabi kalcija in fosforja
  • prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
  • prispeva k ohranjanju zdravih kosti
  • pomaga ohranjati normalno delovanje mišic
  • prispeva k ohranjanju zdravih zob
  • prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema
  • ima vlogo v procesih delitve celic

Poskusite z vitaminom D3 50 µg!

Le 39,90€ za 10 mesecev uporabe!